Нова подписка срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Бобов дол започнаха

...
Нова подписка срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Бобов дол започнаха
Коментари Харесай

Граждани организират подписка срещу замърсяването от ТЕЦ Бобов дол

Нова подписка против замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) " Бобов дол "  започнаха жители, оповестиха от " Грийнпийс " – България. От организацията показват, че всеки заинтригуван може да поддържа настояванията им до 15 май, като изпрати писмо от специфична страница на организацията. 

Сред недоволствата на локалните хора, живеещи в с. Големо село, ситуирано на 400 метра от площадката на топлоцентралата, е, че всекидневието им е обвързвано със сажди по прозорците, в дворовете и градините, на детската площадка; честа миризма на сяра; недоволства от заболявания на дихателната система и злокачествени болести, както и дни, в които е невероятно да се излиза на открито поради запрашаване.

" Тази седмица е основна за тяхната борба за правото да дишат чист въздух. Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) реши по лична самодейност да преразгледа изискванията, при които Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има позволение да работи. Безпрецедентното ѝ решение е самопризнание за забележителното замърсяване, за което локалните алармират от години ", обявиха от " Грийнпийс "  – България.

Предвижда се и актуализация на редица условия, свързани със взаимното изгаряне на боклуци, биомаса и въглища. Това повдига въпроси дали централата въпреки всичко е употребила този тип гориво и до момента, и дали възнамерява да го употребява в бъдеще.

В отговор на организацията жителите на Големо село събират подписи към мнение, което ще бъде изпратено до Росалина Инджиева, изпълнителен шеф на Изпълнителна агенция по околна среда. Исканията на хората са за слагане на измервателна станция за въздуха в Големо село, обществени данни от измерванията в действително време, прекъсване на работата на централата, когато нарушава нормите за замърсяване и условията за работа, и възбрана за горенето на боклуци в инсталацията.

Подписката вървеше в цялата община, а събраните подписи са подадени към Изпълнителна агенция по околна среда, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на село Големо село Васил Васев. Той уточни, че допреди няколко дни в селото е стояла и мобилната измервателна станция, само че замерването на положението на въздуха е завършило на този стадий. Мобилната станция идва в селото четири пъти в годината и остава там за по 15 дни.

" Нямаме информация, че сега в централата се горят боклуци, това беше прекратено при предходни инспекции на прокуратурата ", сподели Васев. В момента проблеми няма, времето е влажно, а вятърът – в друга посока. Проблемите ще дойдат, щом стартират жегите, разяснява още Васев.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е систематичен замърсител на околната среда: съвсем непрестанно изпуска мрачен пушек през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения; обгазява прилежащите обитаеми места с неорганизирани излъчвания от площадката си; запрашава района с пепел от въглища; изпуска непречистени води в прилежащата река, декларират още от " Грийнпийс " – България.

" В момента работим на естествен режим, нямаме нито тъжби, нито недоволства ", сподели шефът на Топлоелектрическа централа " Бобов дол "  инж. Любомир Спасов. Той уточни, че няма информация и за самодейността на Изпълнителна агенция по околна среда за преразглеждане на изискванията, по които работи ТЕЦ-ът. Обикновено тези начинания стартират към и преди избори, разяснява още шефът на централата.

По данни, предоставени на " Грийнпийс " – България, претекстовете за преразглеждане на изискванията на разрешителното на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " се базират на информация от 2019-а и 2020 година През 2019 година Регионалната ревизия по околната среда регистрира превишение на средноденонощната норма за прахови частици, а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при позволени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните правила при позволени три годишно, както и превишаване на алармения предел в продължение на пет поредни дни през октомври 2019 година В началото на 2020 година Басейновата дирекция в Благоевград регистрира замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се употребяват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат предпазени. 

И двете контролни институции предлагат на Изпълнителна агенция по околна среда да включи по-стриктни условия за работата на централата, с цел да предотврати спомагателни закани за околната среда и здравето на хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР